Motivaatio kadonnut? Mihin? Miksi?
Motivaatio on jollain tavalla jopa mystinen voimavara, joko vie meitä eteenpäin tai kivireen tavoin pitää meidät otteessaan jolloin emme saa mitään aikaiseksi.
Olen itse valmentajana miettinyt motivaatiota monelta eri suunnalta viimeisten vuosien aikana. Valmennustyössä sana motivaatio jollain tavalla tulee esiin melkeinpä päivittäin. Välillä tapaan asiakkaita joilla motivaatio on pilvissä ja välillä niitä joilla motivaatiota ei ole käytännnössä juuri mihinkään. Monella taas motivaatio saattaa heittää päivästä toiseen.
Motivaatio ja sen boostaaminen
Nyt vuoden alettua voidaan taas lukea lehdistä ja blogeista, kuinka ammattilaiset antavat vinkkejä kuinka motivaatiota ylläpidetään ja yritetään boostata entisestään. Yleensä nämä suuntautuvat mm: uuteen ohjelmaan, lyhyen ja pitkän välin tavoitteisiin, pieniin muutoksiin ruokavaliossa, levon ja palautumisen huomioimiseen yms. Samoja asioita muistan itsekin koulussa kirjasta lukeneeni. Kuinka paljon näillä on sitten pidemmässä kaavassa merkitystä? Hyvin vähän.
Motivaatiokupla
Sigmund Freud oli ensimmäinen, joka huomasi tutkimuksissaan alitajuisten motivaation merkityksen ihmisen käyttäytymisessä. Hän huomasi, että ihminen ei useinkaan ole tietoinen siitä, mitä hän haluaa ja miksi.
Oletko koskaan pohtinut mistä motivaatio sinuun tulee? Mitä sinulle silloin tapahtuu kun saat älyttömän motivaatiopuuskan? Mihin silloin kohdistat motivaation? Vuosien kokemuksen perusteella uskallan väittää, että pelkästään painonpudotukseen motivaatiolla on hyvin vähän tekemistä, mikäli itse motivaatio ei pohjaudu johonkin muuhun laajempaan tavoitteeseen kuin painonpudotukseen. Jokainen on varmasti huomannut, että motivaatio voi tulla ja mennä yhtä nopeasti. Kun motivaatio painonpudotusprojektiin lopahtaa, se loppuu kuin seinään, kupla puhkeaa. Kuulostaako tutulta?
Jos olen ihan rehellinen, en oikeastaan tykkää sanasta motivaatio millään muodoin. Sana ei sinällään kerro yhtään mitään. Me ihmiset kun yleensä eletään ja toimitaan aika pitkälle tunteiden ja järjen mukaan. Mihin näistä laitat motivaation? Se ei ole tunne, eikä sitä oikein voi mitenkään järkeistääkään. Rinnastankin motivaation samalle viivalle toteamukselle ”en tiedä”. Kun asiakas toteaa ettei hänellä ole motivaatiota, yritän päästä kiinni mikä tunne siellä taustalla mahdollisesti vaikuttaa, joka estää ihmistä toimimasta hänen haluamallaan tavalla. Kaikki ei luonnollisesti ole tähän valmiita, vaan pakenevat paikalta. Tunteiden kohtaaminen on usein raskasta. Helpompi tie on jäädä odottamaan taas motivaatiokuplan kehittymistä, aloittaa uudestaan, kunnes se taas poksahtaa.
Pysyvä motivaation muutos
Muutokset, oli ne sitten isoja tai pieniä vaativat usein paljon voimavaroja. Muutokselle on myös aina oma aikansa. Isompia muutoksia ei kannata lähteä edes yrittämään silloin kun elämä vie muutenkin kovaa vauhtia. Moni haluaa ehkä tiedostamattaan survoa kaikki isot muutokset samaan rakoon. Paljon asiakkaita on minullakin ollut aloittamassa omaa hyvinvointiprojektia samaan aikaan kun perheessä on pieniä lapsia, opiskelut juuri aloitettu ja parhaimmilla vielä talonrakennusprojekti alkamassa. Tämä kohta harvoin on oikea hetki aloittaa myös omaa hyvinvointiprojektia. Usein näiden kanssa ollaan aloitusta siirretty esim. puolella vuodella eteenpäin, jolloin uudelle muutokselle elämässä on taas tilaa.
Hyvinvointiprojekti pitäisi ajatella projektina joka loppuu kun arkku naulataan kiinni!
Siinä kohtaa kun alat miettiä omaa painonpudotusta tai kunnon kohotusta tältä pohjalta, ei motivaation heittelyllä asiaan ole enää niin suurta merkitystä. Tämä ei tapahdu hetkessä eikä se tule kenelläkään 100% onnistumaan ilman kompastumisia matkalla. Tämä on hyvä hyväksyä ja tiedostaa jo heti projektin alkumetreillä.
Mikäli haluat viedä omaa projektiasi meidän kanssa eteenpäin, ota yhteyttä niin katsotaan kuinka voisimme olla juuri sinulle avuksi.