6 yksinkertaista vinkkiä kaamoksesta selviytymiseen
Keräsimme valmentajiemme parhaat vinkit joilla pidät itsesi virkeänä syksyn/talven yli.
Tunnetko pimenevien iltojen ja viilentyvien päivien vievän aimo osan energiasta ja treenimotivaatiosta? Miten selvitä urheilemaan, kun vettä tulee taivaan täydeltä? Mekään emme ole immuuneja kaamosväsymykselle, joten halusimme kerätä JM Sykkeen valmentajien parhaat vinkit kaamoksesta selviytymiseen!
1. Älä jää yksin
Etsi itsellesi samanhenkistä treeniseuraa, jonka kanssa voitte puskea ja kannustaa toisianne, kun omaa motivaatiota koetellaan. Se voi olla ystävä, puoliso, urheiluseura tai valmentaja. Liikuntaseuraa voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Löytyisikö alueesi Facebook-ryhmästä muita innokkaita liikkujia? Mikäli kannustavan pienryhmän löytäminen kiinnostaa, kurkkaa tarjontamme alta!
2. Ajoita treenit oikein ja vältä sohvan armoton houkutus
Todettu on – mikäli pitkän työpäivän jälkeen päästää itsensä rojahtamaan sohvalle hetkeksi, on sieltä vaikea enää nousta. Rytmitä liikunta työpäivän ympärille, joko ennen tai jälkeen työpäivän. Sohvalle kannattaa antautua vasta treenin jälkeen.
3. Pidä kiinni ruokarytmistä (tai korjaa se)
Säännöllinen ruokarytmi pitää verensokerin tasaisena. Kun verensokeri ei heilahtele, ei tule niin helposti mielitekoja herkkuja kohtaan, energiatasot pysyvät tasaisena koko päivän ja liikkumaan lähteminen on huomattavasti helpompaa. Säännöllinen ruokarytmi pitää sisällään aamupalan, lounaan ja päivällisen, sekä tarpeen mukaan 1-2 välipalaa.
4. Aikatauluta treenit etukäteen ja pidä niistä kiinni
Kun treenit on aikataulutettu vähintään viikoksi eteenpäin, niistä tulee pidettyä paremmin kiinni. Merkitse treenit samalla tavalla kalenteriin, kuin laitat sinne myös lääkärikäynnit, syntymäpäivät ja lomatkin. Muista kuitenkin, että joskus vähemmän on enemmän. Valitse liikuntamäärä, joka on realistinen ja johon sinun on mahdollista sitoutua.
5. Kokeile jotain uutta (tai vanhaa) ja löydä liikkumisen riemu
Liikkumisen ei tarvitse (eikä pidä) olla pakkopullaa! Mikäli nykyinen treenimuoto ei enää tuo samaa innostumisen tunnetta, kokeile jotain uutta tai elvytä vanha harrastus uudelleen! Kokeile rohkeasti erilaisia juttuja.
6. Nosta yöunet prioriteettilistan kärkisijoille
Mikäli uni sakkaa, niin sakkaa kaikki muukin. Riittävä uni (aikuisilla keskimäärin 7-9 tuntia) ylläpitää aineenvaihduntaa ja hormonitoiminnan tasapainoa, palauttaa henkisen voiman ja vireyden, ehkäisee stressiä ja ylläpitää vastustuskykyä ja auttaa käsittelemään tunteita. Se lataa akkumme ja palauttaa elimistömme voimatasapainon. Kaamosaikaan hyvät yöunet ovat jaksamisen kulmakiviä.
Mikäli hyvä frendi puuttuu, tule testaamaan meidän työkalua kaamosta vastaan. Sen nimi on treeniryhmä!
Joka päivä ohjatut tunnit pienryhmissä pitää huolen siitä että sopivaa treeniä on tarjolla joka päivä, mukavassa ympäristössä samanhenkisten ihmisten kanssa. Kokeilu ei maksa mitään!