RAVINTO:

Painonhallinnassa 80% lähtee siitä mitä survot kurkusta alas. Panosta siis ensisijaisesti siihen mitä syöt, milloin syöt ja kuinka paljon syöt.

Painonhallintaan liittyy monenlaisia tekijöitä jotka vaikuttavat onnistumiseen pidemmällä aikavälillä. Ne voivat olla opittuja, perittyjä, tunne-elämään, tapoihin ja tottumuksiin, ympäristöön sekä yhteiskuntaan liittyviä. Ne ovat myös hyvin yksilöllisiä, mikä tekee painonhallinnasta haasteellista.

UNOHDA DIEETIT!

Helpoin tapa lähteä liikkeelle, on kartoittaa omat tavat. Ihmisethän ovat tapojensa orjia, sanotaan.

Pidä muutama päivä kirjaa mitä syöt. Asiakkaamme täyttävät aina ruokapäiväkirjaa ja suurimmalla osalla se jo herättää miettimään omia ravintotottumuksia. Moni myös syö tietämättään, joten ole itsellesi rehellinen ja kirjaa kaikki ylös. Myös kaikki juotavat.

Exceli toimii hyvin, mutta netistä löytyy myös ilmaisia ravintolaskureita, johon voit täytellä omaa ruokapäiväkirjaa. Laskurit laskevat kaloreiden määrän lisäksi myös proteiininen/hiilihydraattien/rasvan osuuden kokonaiskaloreista.

Pysyvässä painonhallinnassa on myös tärkeää syödä riittävästi!!! Koko ajan.

LIIKUNTA:

Aloita liikunta maltillisesti. Mikäli et ole liikkunut viimeiseen puoleen vuoteen, älä lisää liikuntakertoja 500% kerralla.
Lisää kuormitusta ja kertoja sen mukaan kun kroppa alkaa tottua uuteen tekemiseen.
Lähde mielummin kohottamaan peruskuntoa kävellen, kuin maksimihapenottokykyä kovatehoisilla harjoituksilla.

Muista, liikunnan pitäisi myös tuottaa niitä hyvänolon tunteita. Jos ei liikunnan aikana, niin ainakin sen jälkeen 😉

LEPO:

Älä unohda levon merkitystä. Nuku riittävästi, pidä välipäiviä liikkumisesta, kuuntele omaa kroppaasi. Mitä enemmän ikää, sitä enemmän se vaatii myös lepoa, palautumista ja lihashuoltoa.

Hyvä nyrkkisääntö jokaiselle aktiiviliikkujalle. Pidä joka 4 tai 5 viikko kevyempänä viikkona. Silloin jätä kovatehoiset harjoitteet kokonaan pois ohjelmasta ja keskity enemmän huoltaviin harjoituksiin.