MOTIVAATION PUUTE

Uskon että lähes kaikki jotka ovat painoa pudottaneet tietävät heti mistä puhutaan? Mihin hyvin alkanut projekti kaatuu? Itse ainakin olen kuullut vähintään satamiljoonaa kertaa saman syyn: Motivaatio loppui.

Mihin se motivaatio sitten yhtäkkiä katoaa? Miksi hyvin alkanut projekti ei kannakaan muutamaa viikkoa pidemmälle?

Syitä on monia ja nyt suosittelenkin, että seuraavan kerran kun se motivaatio meinaa sinut taas hyljätä, otat siitä niskalenkin ja kysyt MIKSI olet taas jättämässä minut?

Motivaation puute iskee jokaiselle!

Ensin kannattaa hyväksyä jo heti kättelyssä, että motivaatio ei voi pysyä korkeimmalla tasolla koko ajan. Se ei pysy huippu-urheilijoilla aina tapissa, niin miten se voisi pysyä meillä tavallisilla tallaajilla? Ei mitenkään.

Motivaation tasoja on erilaisia:
1. Voimien puute: ei ole voimavaroja suorittaa jotain
2. Tunteen puute: ei kiinnosta, ei huvita, ei tule hyvää mieltä
3. Suunnan puute: mihin tämä vie minua? miten etenen? en tiedä mitä tekisin
4. Uskon puute: en osaa, en kuitenkaan onnistu

Seuraavan kerran kun se motivaatio on karussa, tutkiskele mistä on kyse. Yleensä se löytyy jostain yllä luetelluista.
Kun saat kiinni miksi se motivaatio katoaa, on asiaan helpompi suhtautua, sekä löytää siihen myös ratkaisu jolla palauttelet omaa motivaatiotasi.

OHJEET MOTIVAATION PALAUTTAMISEEN

1. Voimien puutteeseen auttaa ensisijaisesti akkujen lataus. Mikäli virtaa ei ole, se auto ei lähde pihasta mihinkään. (moni on se nyt viime päivinä varmasti omakohtaisesti kokenut Hymiö smile )
Sama pätee meillä ihmisillä. Jos ei ole energiaa, kaikki tekeminen maistuu puulta, treenaaminen tökkii eikä varmasti ole mielekästä.
Pidä huolta levosta sekä riittävästi energiasta, jotta jaksat arjessa, sekä myöskin liikunnassa.

2. Tunteen puuttuessa, älä jää odottamaan että se tunne ehkä palaa itsestään. Käännä itsesi ja oma tekemisesi äläkä odota että se hakee sinut sohvalta. On vaikea innostua jos ei tee mitään, joten anna itsellesi uusi mahdollisuus avaamalla uusia ovia. Sitä kautta innostuminen johonkin tekemiseenkin löytyy helpommin.

3. Suunnan puutteeseen auttaa ensimmäiseksi suunnittelu. Liika epämääräisyys johtaa helposti siihen, ettet itsekään enää tunnista mitä kohti olet kulkemassa. Tee itsellesi pitkän ajan suunnitelma (6-24kk) ja lyhyen ajan suunnitelmat (1-3kk)
Liian epämääräinen suunnittelu tai suunnittelun puute ei edesauta meidän motivaatiota. Mikäli et itse löydä itsellesi suuntaa, pyydä apua!

4. Uskon puutteeseen auttaa ensisijaisesti tieto ja taito.
Älä syö omaa motivaatiotasi sillä, että vaadit itseltäsi liikoja, vaan suhteuta se siihen, mihin sinä kykenet, mitä sinä jo osaat. Arvosta itseäsi, omia taitojasi ja kykyjäsi.

Meidän ei myöskään tarvitse aina pärjätä yksin. On ihan ok pyytää välillä apua.

Taas aihe josta olisi voinut kirjoittaa pitkästi, mutta toivottavasti saatte ajatuksesta kiinni…