Painonpudottajan pahin painajainen, säästöliekki.

Säästöliekki pois heti nyt mulle ja äkkiä!

Lyhyt briiffaus mistä on kyse:
Kun laihdutetaan, alkaa elimistö puolustautua painon pudotusta vastaan säätelemällä mm. perusaineenvaihduntaa pienemmäksi. Silloin paino ei välttämättä enää putoa, vaikka energiamäärä laskennallisesti pitäisikin johtaa painon alenemiseen.
Pahimmillaan aineenvaihdunta voi säästöliekillä pudota jopa 40% normaalista energiankulutuksesta.

Valitettavasti kokonaan säästöliekiltä ei voi kokonaan välttyä silloin kun pudotellaan ylimääräisiä kiloja vyötäröiltä pois. Toisilla se iskee kovemmin ja toisilla ei havaittavissa määrin ollenkaan.

MISTÄ TIEDÄN OLENKO SÄÄSTÖLIEKILLÄ?

Mikäli huomaat että hyvin alkanut painonpudotus tyssää äkisti vaikka teet kaiken kuten aikaisemminkin, olet luultavammin joutunut säästöliekin kouriin. Usein tuo tarkoittaa sitä, että energiamäärä suhteessa kulutukseen on liian niukka.
Yleisesti voisi sanoa, että 300-500kcal miinuksella/päivä on sopiva tahti kun halutaan välttää säästöliekkiä. Tämä tarkoittaa laskennallisesti noin 2kilon pudotusta per/kk

SÄÄSTÖLIEKKI POIS?

Psyykkisesti asiasta tulee haastava, koska pois tuosta tilasta päästään vasta kun energiaa saadaan enemmän. Painonpudottajalle se on vaikea hyväksyä, mutta ainoa keino siihen, että saat taas aineenvaihdunnan potkastua kunnolla käyntiin ja omaa painolastia taas vähennettyä. Liikunnalla voidaan myös osittain potkia aineenvaihduntaa käyntiin, mutta mikäli energiansaanti on jo valmiksi liian niukkaa, liikunta saattaa syventää kuilua.

Mielestäni kenenkään terveen ihmisen ei pitäisi koskaan syödä alle 1500kcal ainakaan pitkällä aikavälillä.

Useimmiten kalorimäärät joita laskemme asiakkaillemme pyörivät naisilla 1600 – 2200kcal välillä ja miehillä 1800 – 2500 kcal välillä.
Nämä esimerkit siis painonpudottajilla!
Mikäli liikutaan paljon, kalorimäärät nousevat luonnollisesti.
Käytännössä näillä kalorimäärillä myös 99% asiakkaista laihtuu.
PAITSI jos ollaan säästöliekillä.
Silloin syödään/juodaan ensin aineenvaihdunta käyntiin ja sen jälkeen aloitetaan painon pudottaminen 🙂

Aiheesta voisi kirjoittaa sivutolkulla, mutta yritin nyt tiivistää ja lyhentää asian niin lyhyeksi kuin kykenin…

Mikäli haluat tarkemmin selvittää mistä on kyse, suosittelen lukemaan Patrik Borgin muutaman vuoden vanhan blogikirjoituksen aiheesta:
http://patrikborg.blogspot.fi/2011/08/saastoliekki.html

Säästöliekki pois.